Kronobergskuskarna.se

 

 

Uppdrag med slåtterbalk och höräfsa

 

 

 

 

På uppdrag av kommunen skulle Jotun, 5-årig ardenner, och jag slå gräs med slåtterbalk utanför stan.
Det var bara en hake; varken Jotun eller jag hade varit i närheten av såna redskap. Så våren bjöd på en del sömnlösa nätter.
Dessutom var jag gravid med beräknad nedkomst den 22a september.
 
Jag lyckades hitta riktigt fina redskap så nu skulle bara hästen och kusken tränas upp. Jag har fått höra att slåtterbalk och höräfsa är de tuffaste redskapen för en häst. Med allt slammer, ryck och rörliga delar i deras synfält Jag är så imponerad av Jotun som gick med på detta utan för mycket protest. Så med hjälp av mina bästa vänner Macke och Maria stod vi redo att slå gräs på teleborgs sjötorpsängar i mitten av juli.
 
Jag ska villigt erkänna att även om uppdraget var mitt så har Macke kört det mesta. Själv har jag gått bredvid med räfsan i handen och kört de dagar då Macke inte kunnat. Även Maria har slitit hårt med lie och räfsa.
 
Vi startade med att slå i ca 1 1/2 timme och tog sen rast. Då svampade jag av Jotun i skuggan. Efter en halvtimme var det dags igen och då kanske vi körde i 1 timme. Det var slitigt för både häst och människa då temperaturen steg till 28 grader i skuggan de varmaste dagarna.
 
De ängarna vi slog var krävande då de var fulla av stenar, buskar och träd. Därför slog vi runt dessa med lie. Men vackrare arbetsplats får man leta efter, med fina blommor och utsikt över Bergundasjön. Efter ett par dagars körning så hade Jotun fått in rutinen och "kunde själv". Då gällde det att vara med och berätta för honom vem som bestämde annars hade slutresultatet blivit lite hafsigt. När gräset torkat var det dags att räfsa. Det gick fortare och jag måste säga att jag är grymt imponerad av vad dessa, säkert hundra år gamla redskap, klarar av. Resultatet var som från nutida maskiner. Det tar längre tid men är fullt av idyll, charm och nostalgi. 
Varje gång vi körde stannade flera för att titta, ta kort och prata om sina erfarenheter.
 
1 1/2 månad senare var vi klara. . . . . med 2 1/2 ha. Kommunen hade 7 ha åt oss. Men i år körde vi det här på prov för att se hur det funkade. De var mycket nöjda och vill gärna ha fler områden slagna med häst. Om någon är intresserad att jobba nästa sommar så kontakta mig. All hjälp är välkommen.
 
Slåtterbalk är ett tungt redskap att dra och det blir mycket vändningar. Räfsan slamrar och slår men är inte lika tung. De här redskapen är alltså inte för veklingar.
 
Med vänlig hälsning Zinita och Jotun 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv till oss: kronobergskuskarna@gmail.com